L

Dragefossen AS

Telefon
+47 75 68 19 50

Epost
firmapost@dragefossen.no

w

Kameratenes far

19.06.201709:31 Svetlana Hansen

Han husker det godt, da det bare var en drøm å spille på et organisert fotballag. I dag er det stor glede for Frode Monssen (73) å se hundrevis av små spillere i alskens fotballdrakter fylle Dragefossen stadion på Rognan (Saltenposten, Christine Karijord).

-Dette er jo livet mitt, selv i dag. Det er jo helt tullete. Fotballen på Rognan og FK Saltdalskameratene, ler Monssen.

Han begynte tidlig å spille fotball. Først sammen med klassekamerater for gøy.

-På den tiden var det ikke organisert fotball i bygdenordland, forteller Monsen.

  

Ville mer

En dag bestemte kameratgjengen seg for å fortelle de voksne at også de ville spille sammen som et lag.

-Det var i 1954, at vi møtte opp på Kameratenes årsmøte og fortalte at vi ville være med i serien, at også vi ville spille fotballkamper. Vi ble Kameratenes første barnelag, forteller Fotballentusiasten.

Han livner til. Vi mimrer over forskjeller, hvordan det gikk for seg å plutselig skulle organisere et fotballag. At spillerne selv måtte stå for styr og stell. Etter hvert ble pappa Bille overtalt til å stille som formann i klubben.

-Pappa ble leder for en kommité for å få til en gressbane. Du aner ikke for en jobb. Det var utrolig mange som stilte opp, helt spesielt. Vi kjørte på matjord som vi siktet, plukket stein og plantet gress.

Det går ikke an å forestille seg timene som ble brukt.

-Tusenvis, sier Monssen.

  

Første miniputturnering

I 1978 ble den første turneringen for barnelag arrangert. Ivrige sambygdinger stilte opp på dugnad, da som nå.

-Det var 20 lag som kom til Rognan for å spille kamper. Det var mange den gangen. I år er det 125 lag som er med. Turneringen har blitt kjent som en selvstendig turnering andre helgen i juni, sier Monssen stolt.

Han mener utviklingen i barneidretten speiler samfunnet – på godt og vondt.

-Vi kjørte ikke rundt i privatbiler. Vi satt baki kassen på platten til en stor lastebil. Der hadde man ordnet seter og vi humpet oss av gårde på grusveier, ler Monssen. 

  

I styr og stell

Så ballet det på seg. Etter en tur i militæret ble Monssen både formann, oppmann og kasserer. Han husker ikke riktig rekkefølgen.

-Med fotballen gikk det så som så for min del, altså spillingen. Jeg var på noen kretslagssamlinger, men måtte slutte etter en skade i ryggen i 1964, sier Monssen.

Han kikker seg rundt, smiler og ser ivrige småtasser løpe rundt på Dragefossen stadion.

-Se der, de er bare seks år gamle. Det er nytt av året, at vi lar tre og tre seksåringer spille mot hverandre. Det er så utrolig trivelig.

Han mener organisert barneidrett er veldig viktig gjennom oppveksten. Ikke bare fotball, men all idrett.

-Det er alfa og omega. Jeg har sett det et helt voksenliv. Når de forsvinner ut av den organiserte idretten så skjer det noe. Barna mister et viktig holdepunkt, og noen ganger trekkes de mot annen aktivitet som ikke nødvendigvis er bra. Rotløs ungdom behøver idrett, smiler Monsen.

  

Ny stadion

Sommeren 2008 sto en helt ny stadion klar. En etterlengtet kunstgressbane, oppvarmet med tykke vannrør for å kunne brukes også når kulda setter inn på Rognan.

-Vi så at flere og flere begynte å bruke fotballbanen. Og så langt nord som vi er, så ble det håpløst å holde gressbanen fin. Men det var kostbart, sier Monssen.

Dragefossen gikk inn med midler. Stadion fikk et nytt navn.

-Dragefossen har vært en enormt viktig støttespiller for barneidretten og kulturen i bygda vår. De har en livsviktig filosofi som handler om å gi til barn og unge, sier Monssen.

Når skal du gi deg da?

-Så lenge føtter og hode holder, så er jeg med, ler Monssen.

   

I arv

Sønnen Ketil Monssen er enig med faren sin. Selv har han vokst opp med en pappa som har vært pådriver for barneidretten, noe han selv har tatt med seg videre til neste generasjon.

-Pappa fikk kameratene inn i den moderne tiden, han har vært kjempeviktig og hans engasjement har helt klart preget meg, sier Ketil Monssen.

Han mener det å ha pådrivere som gir alt for å få til noe, selv når det seg helt håpløst ut, er livsviktig for en liten plass som Rognan.

-At vi i tillegg har en solid bedrift som Dragefossen, med lokale eiere som skjønner verdien av å støtte lokalmiljøet og som ser ringvirkningene og verdien av det pappa og andre har jobbet for – ja det gir resultater. Bare se deg rundt, smiler Monssen.

    

I arv: Pappa Frode og Ketil kjent som «Mål-Monssen», har en felles lidenskap i den organisere fotballidretten.

Samarbeid: Frode Monssen (73) mener at støtte fra både handelsstanden og Dragefossen har vært uvurderlig for å skape aktivitet og tilbud.

Lagidrett: For Frode Monssen (73) er det viktig å påpeke at han ikke kunne gjort noen ting uten at folk har stilt opp. For fotball er en lagidrett også utenfor banen.

Merverdi: For Frode Monsen er det viktig å benytte seg av lokale ressurser. At pokalen som deles ut etter miniputturneringen blir laget på en vernet bedrift i Saltdal, det gir merverdi.

Du også finner artikkelen på Saltenposten og bildegalleri ved å trykke på disse linkene