L

Dragefossen AS

Telefon
+47 75 68 19 50

Epost
firmapost@dragefossen.no

w

Mange har spurt hva de gjør. Her får du svaret

21.04.201709:51 Svetlana Hansen

Det skal lages fiberkabel og ny strømkabel til Keisevarden

    

- Det tøffeste er å jobbe i uvær.

Dette sier Energimontør Stefan Nymo (35) i Dragefossen, som for tiden jobber iherdig med å etablere ny strømlinje og bredbåndskabel opp til Keiservarden.

- Akkurat nå borer jeg hull til fotboltene som vi skal feste de nye stolpene, og vi skal jobbe med dette fram til slutten av juni, sier Nymo.

For han, prosjektleder og ENA-installatør Tor Inge Nymo i Dragefossen, Runar Helgesen i Kristensen Maskin og ingeniør Knut Arild Hansen i Nordlandsnett har det vært både utfordrende og tøft å sette i gang med arbeidet i ett av Bodøs tøffeste og mest brukte turterreng.

-Dragefossen fikk i konkurranse med andre aktører dette oppdraget fordi de hadde en svært god arbeidsbeskrivelse hvor de blant annet beskrev hvordan de skulle ta hensyn til turgåere og hensyn til naturen her oppe, sier Hansen.

Men ikke alle som har passert gutta i arbeid har skjønt hva som foregår.

- Det kom et par damer forbi som var kjempeglad for at det nå kom gatelys opp til Keiservarden, ler energimontøren.

    

Sikrere strøm

Med ny strømkabel vil strømforsyningen bli sikrere. De gamle stolpene med kreosot, vil byttes ut til nye miljøvennlige stolper av kompositt og glassfiber.

- En stolpe som vanligvis veier ett tonn, erstattes med nye på 250 kilo. Den nye linjen vil estetisk være penere i forhold til den gamle linjen som vil bli revet, sier prosjektleder Nymo.

Han forteller at det kommer et voldsomt vedlikeholdsheng over hele landet, de fleste linjer er bygget på 50-tallet.

- Og denne linjen opp til Keiservarden er preget av å ha stått i et rimelig værhardt område, sier Nymo.

At det kommer fiberkabel opp til Keiservarden er i første omgang til Nordlandsnetts bruk. Likevel er det fult mulig for andre aktører å etablere bredbåndslinje opp til fjelltoppen.

- Fiberkabelen er i utgangspunktet til egen kommunikasjon og fjernstyring av driften, men det er kapasitet for at andre kan leie seg inn. Under en konsert kan det være mulig å gjøre nytte av fiberen, sier Hansen.

    

Egen rase

Energimontørene fra Dragefossen er en egen rase. De liker å jobbe ute året rundt i all slags vær. Likevel har det vært utfordrende oppe på Bodøs mest populære turfjell.

- Det har vært et heftig vær her oppe, og det har vært så sterk vind her oppe at vi knapt kunne se noe. Og at Bodømarka skulle være full av snø nå på denne tiden, det kom som en overraskelse, sier Nymo.

Likevel var det greit at tela ligger i bakken og at snøen var hard når gravemaskinen på 14 tonn skulle ned fjellsiden.

- Det var bratt, og gravemaskinen ble nesten som en kjelke på 14 tonn. Men det gikk bra. Det er jo været og utfordringer vi montører husker og mimrer om i ettertid. Det er jo dagene med drittvær vi husker, smiler Nymo.

    

Les hele pressemeldingen her 

Fakta om Keiservarden: 

Toppen ble i utgangspunktet kalt Veten, men ble kjent som Keiservarden etter at Keiser Wilhelm II av Tyskland besøkte toppen i 1889. Veten kom av den gamle tradisjonen med å tenne vardebål for
varsling av farer som en del av forsvarsberedskapen. Forsvaret har også i moderne tid sett verdien av den sentrale beliggenheten og har anlagt vei opp og innstallasjoner på toppen. Langs denne veien passerer du starten på Bodøs lysløypenett med forgreininger innover i marka, og du ser inn til Vågøyvannet som tidligere var Bodøs hovedvannkilde. På toppen har BOT (Bodø og Omegns Turistforening) satt opp ei retningsskive i metall. Her kan du sikte deg inn på omkringliggende landemerker og få oppgitt avstand og høydemeter i et 360 graders skue. Finn ut mer om Keiservarden her