L

Dragefossen AS

Telefon
+47 75 68 19 50

Epost
firmapost@dragefossen.no

w

Jonas sov i 52 døgn i ett strekk - nå er han våken

31.03.201709:16 Svetlana Hansen

Jonas sov i 52 døgn i ett strekk – nå er han våken

   

Gjennom barndommen og langt opp i ungdomsårene slet Jonas Pedersen Jensen (23) fra Rognan med en sjelden søvnsykdom. I perioder sov han i ukesvis, før han gradvis våknet til liv.

   

-Det var tøft. Jeg var ut og inn av sykehuset, tok mengder med prøver og forsøkte alt mulig av medisiner, forteller Jonas.

Han kunne komme hjem fra skolen, kjenne influensalignende symptomer før han utpå ettermiddagen sovnet inn. Etter tre år med ukes- og månedslange sykdomsperioder, fikk han den endelige diagnosen; Kleine-Levins Syndrom, KLS

  

Mistet mye

For Jonas ble barne- og ungdomsårene oppstykket. Det var vanskelig å holde følge med jevnaldrende, umulig å følge vanlig skolegang. Ikke kunne familien dra på vanlige sydenturer, og det var krevende å skulle leve et vanlig familieliv.

-Etter en sykdomsperiode måtte jeg trenes opp. Kroppen var svak, og jeg husker at jeg slet med å gå opp trappen hjemme. Det var tungt å komme tilbake, men jeg ble vant med det. Den lengste søvnperioden varte i 52 døgn, forteller Jonas.

Etter hvert måtte foreldrene og skolen finne måter for å få Jonas tilbake etter sykdomsperioder. Kraftselskapet Dragefossen ble alternativet.

-Jeg var først en uke hos Dragefossen i utplassering. Deretter begynte jeg å være i bedriften en dag i uken, tror det var i 13-årsalderen, minnes Jonas.

Negative opplevelser med å henge etter på skolen var vanskelig å takle. Tette vennskap forsvant, og for mange ble det vanskelig å vite hvordan de skulle forholde seg til Jonas sykdom.

-Dragefossen ble en måte å komme tilbake til hverdagen etter søvnperiodene, forteller 23-åringen.

   

Åpnet en dør

I dag er det fire år siden Jonas sov mer enn det han behøver for å være opplagt på jobb.

-For tre og et halvt år siden begynte jeg som lærling hos Dragefossen. De åpnet en dør for meg da jeg var syk, og nå har jeg fått fast jobb, smiler Jonas.

For han er det stor frihet å være frisk. Om han har vokst av seg sykdommen er uvisst, men tror likevel det å ha en spennende og variert jobb i et godt arbeidsmiljø er viktig.

-Som energimontør er jeg mye ute i naturen, i all slags vær. Det går fra tøffe kalde og våte dager til solskinn og herlig vær. Det skjer noe hele tiden. Ja, jeg føler meg våken og har en spennende hverdag, sier Jonas.

I følge han selv er det ikke godt å si hva som har skjedd, hvorfor han ikke sovner som før, for mange med KLS får tilbakefall.

-Dragefossen ble min mulighet for å komme meg ut i arbeidslivet, og er det å ha det bra er viktig. Og skulle jeg få tilbakefall, er det trygt å ha en arbeidsgiver som kjenner min historie. Men det er en befrielse å leve livet uten å være redd for å sovne, avlsutter Jonas.

    

Varmet i hjertet

Da Jonas tok fagbrev hos Dragefossen varmet det i hjertet til elkraftingeniør og prosjektansvarlig Christian Ruså i Dragefossen.

-Jonas er en fantastisk mann, han kjemper og står på for å nå målene sine. Og i hans tilfelle er det innsatsen og motivasjonen som har medført at vi har satset på han, sier Ruså.

Han forteller at Jonas er en som ikke har fått lagt noe i hendene, men som har gjort en ekstraordinær innsats for å oppnå fagbrev som energimonør.

-Han gjør en veldig god jobb hos oss. Først fikk han fagbrev, nå fast jobb, sier Ruså.

        

FAKTA:

Kleine-Levins Syndrom er en sjelden søvnsykdom. Personer med KLS har anfall med søvn i perioder som kan vare fra to døgn til mange uker.

Søvnanfallene er kun avbrutt av korte perioder der pasienten kan spise, gå på toalettet osv.

Ingen medisinske prøver bekrefter diagnosen alene. Debut er vanligvis i tidlig pubertet.

De fleste pasientene trenger mye ro og hvile under anfallene, og dette gjøres best i hjemmet. Erfaringsmessig slutter episodene å komme i slutten av 20-årene.

Helsenorge.no. Kleine-Levins Syndrom, 2016https://helsenorge.no/sykdom/sovnproblemer/kleine-levins-syndrom 

 

Les også saken i Avisa Nordland 

https://www.an.no/nyheter/saltdal/jonas-23-sov-i-52-dogn-i-ett-strekk-de-apnet-ei-dor-for-meg/s/5-4-495585