L

Dragefossen AS

Telefon
+47 75 68 19 50

Epost
firmapost@dragefossen.no

w

Risikofylt jobb krever målbevisst sikkerhet

03.04.201710:50 Svetlana Hansen

Risikofylt jobb krever målbevisst sikkerhet

For energimontør Askild M. Gjerstad (27) i Dragefossen handler arbeidsdagen om risikovurderinger – hver eneste dag. Derfor kurses de ansatte årlig, i nettopp sikkerhet.

-Ofte jobber vi oppe i strømstolper mens det fortsatt er spenning i høyspentledningene, og gjør vi ikke jobben etter forskriftene med tydelig fokus på sikkerheten, så kan risikoen være stor, forteller Gjerstad, som etter fire år i Dragefossen er sikker på en ting.

-Det er en spennende jobb. Den ene dagen henger jeg høyt oppe i en stolpe på en fjelltopp, neste dag er jeg nedi en grøft. Det er variert og stort sett jobber jeg alltid ute. Jeg kunne ikke sittet på et kontor, da hadde jeg gått på veggen, ler Gjerstad.

Tydelig fokus

Hos Dragefossen er det et tydelig og klart fokus på Helse, miljø og sikkerhet (HMS). Derfor kurses de ansatte en gang i året, og det å kunne redde en kollega ned fra en høyspentstolpe er ett av kravene til energimontørene.

-Det verste som kan skje er at vi kan få strøm i oss, bli hengende og få hengetraumer, forteller Gjerstad.

Ved hengetraume blir en person hengende i sele i loddrett posisjon uten bevegelse. Blodet hoper seg opp i bein, og returneres ikke via venene på normal måte.

-Det kan komme surt blod til hjernen. Og tro meg, det er en stor betryggelse at vi kontinuerlig får oppfrisket kunnskapen om å redde ned en kamerat hvis han blir hengende. Heldigvis har det gått bra, men skjer det noe er det uhyre viktig at vi kan håndtere situasjonen, sier Gjerstad.

Hensyn

For jobber man med strøm, er det mange hensyn å ta.

-Vi må alltid tenke på strømmen. Så er det klimaet. Noen ganger jobber vi i sterk vind, det er kaldt og krevende. Men før hver eneste jobb gjør vi en risikoanalyse, for å være klar over det som faktisk kan skje, sier Gjerstad.

Han forteller om solid utsyr som stadig sjekkes, om været når det er på sitt verste og om kalde fingre og føtter.

-Det er ganske heftig når vinden tar tak og dytter meg hit og dit mens jeg henger i lufta. Da er det godt å vite at sikkerheten er ivaretatt. Og jeg er aldri redd, jeg stoler på utstyret, sier Gjerstad.

Farlig arbeid

For avdelingsleder montasje Kjell Espen Sivertsen hos Dragefossen er det viktig at de ansatte kan både sikkerhet og førstehjelp.

-Fakta er at den typen arbeid vi utfører kan være farlig dersom vi ikke utfører jobben etter forskriftene. Derfor står sikkerhet øverst på prioriteringslisten, og vi bevisstgjør dette daglig i tillegg til årlig kursing, sier Sivertsen.

Han er klar på at Dragefossen har et mål om å være blant de beste på sikkerhet for de ansatte.

-Vi tar sikkerheten dønn alvorlig. I tillegg får alle de ansatte, både de på kontoret og de som jobber ute, førstehjelpskurs. Så det er mange rundt om i Saltdal med god kompetanse på både hjerte-lunge-redning, skader og ikke minst har vi to hjertestartere tilgjengelig, sier Sivertsen, som er svært glad for få uhell blant de ansatte.

     

FAKTA:

  • Å jobbe under spenning har samlebetegnelsen AUS – arbeid under spenning.
  • Energimontørene skoleres årlig i AUS for å kunne håndtere jobben med sikkerhet.
  • Arbeidsmetoden har eksistert i mange år, og brukes ofte for å gjennomføre vedlikehold på distribusjons- og regionalnett uten at kunden mister strømmen.